Henk's Reparatie Werkplaats

...............

Phoca foto album

Gebruikers paneel

 

Lijst foto's

 

Phoca

Front-home

Henks Reparatie Werkplaats

Op deze website vind U informatie over mijn hobby activiteiten, t.w. Reparatie van analoge elektronica. Verder vind u in de winkel spullen te koop die in de loop van de jaren zijn verzameld.

 Revisie van analoge geluidsapparatuur - Danfoss 102N3017 e.d. en Westfalialaders 2169.00 en hoger.
IMG 1057 
Buizenradio  Philips BX700A, de eerste uitvoering die voorzien was van FM ontvangst
 
 

 Voor het gebruik van de winkel is een eenvoudige registratie nodig om aankopen te doen.

Autozekeringen

Zekeringen tutorial.

Zekeringen, bij een geluidsinstallatie in de auto ontkom je er niet aan.
Welke zijn er en wat doen ze.

Een zekering is een smeltveiligheid.
Dit betekend dat wanneer er een te hoog amperage doorheen gaat bijv door een kortsluiting deze zal smelten en zo de verbinding doet verbreken.
Wanneer je een kapotte zekering hebt dien je deze te vervangen voor een met dezelfde waarde.
Neem je er een die lichter is loop je kans dat deze snel kapot gaat, neem je een zwaardere loop je kans dat de aangesloten apparatuur kapot gaat of erger. (autobrand)

Lees Meer

Revisie Westfalia lader 2169.01

De westfalia laders kom je veel tegen in mobiele toepassingen. Er zijn meerderetype van uitgebracht. oorspronkelijk ontworpen door Philips en gebouwd, zijn er een andere producenten geweest, echter het basis ontwerp in ongewijzigd.

Nu de laders wat ouder worden is een veel voorkomend probleem, het plotseling in rook opgaan van de lader, gepaard met veel stank. Het is niet zo zeer de lader die problemen heeft, maar 1 of meerdere ontstoorcondensatoren die de geest geven en met een flinke plof de geest geven.  een eigenschap van deze RIFA\Wima condensatoren is de zelfherstellendheid. D.w.z. als de condensator een doorslagje krijgt hersteld zich dat en kan een aantal keren gebeuren en je merkt er niets van.  De lader wordt vaak langere tijd niet gebruikt en dan plotseling weer aan de spanning gehangen. Hier kan de condensator niet tegen en ploft uit elkaar.

Dit kan grote gevolgen hebben, grote hitte en verbranding van het gehele primaire gedeelte van de lader. Omdat 1e ontstoorcondensator in de voedingslijn zit wordt een probleem niet direct opgemerkt door de aardlek of zekeringbeveiliging van de auto. De stroom die er loopt is vaak kleiner dan de ingebouwde glaszekering en de condensator werkt min of meer als een klein kacheltje, totdat het kacheltje uit elkaar klapt.

Naast de schade aan het primaire gedeelte kan dit ook gevolgen hebben voor de overige delen van de lader. Voor mij is het elke weer een uitdaging om de lader toch weer betrouwbaar aan de praat te krijgen.

VW training RCD200

service-training_342_VW.pdf

SMD coderingen

SMD coderingen.

SMD-2014-sample.pdf

SMD_Catalog.pdf

smd_code_book.pdf

Controle van de Danfoss compressor aansluitingen

Reparatie en onderzoek aan een Danfoss BD25 compressor.De gegevens in dit document zijn ontleend aan eigen onderzoek, metingen, reparaties en de vele informatie die te vinden is op het Internet. InleidingDe compressor\motor is een borstelloze motor die werkt op gelijkspanning. De motor met borsteles kennen we van onze stofzuiger en de handgereedsch...
Lees Meer

Hoe werkt een elektronenbuis

Hoe werkt nou een electronenbuisEEN KORTE UITLEG Hieronder zien we een electronen buis, waarin we goed kunnen zien hoe deze is opgebouwd. Als buis is een ECC83 gebruikt. De voet waar deze buizen in zitten heten vanwege de 9 pennetjes zogenaamde noval voeten. De andere helft is voor het overzicht weggelaten. Door de indirecte (er is een ruimte tusse...
Lees Meer

Welkom

Henks Reparatie Werkplaats

Op deze website vind U informatie over mijn hobby activiteiten, t.w. Reparatie van analoge elektronica. Verder vind u in de winkel spullen te koop die in de loop van de jaren zijn verzameld.

 
 

 Voor het gebruik van de winkel is een eenvoudige registratie nodig om aankopen te doen.

Condensator Impedantie

Impedantie van condensatoren

Als je een wisselspanning op een condensator zet dan blijkt dat de stroom door die condensator erg afhangt van de frequentie van de wisselspanning en van de capaciteit.

Hoe hoger de frequentie, hoe groter de stroom, en ook: hoe groter de capaciteit hoe groter de stroom. Da's wel logisch, want hoe sneller de spanning verandert, des te groter de stroom moet zijn om de lading er in en er weer uit te krijgen.

 

Lees Meer

Condensatoren (uitgebreid)

Wat is een condensator

Een condensator is een elektronisch onderdeel dat een elektrische lading enige tijd kan bewaren. In sommige opzichten gaat de vergelijking met een accu op: je kunt 'm opladen en weer ontladen.

Lees Meer

Transistor (basis begrip)

Transistor (werking en toepassing)

Inleiding

De transistor is een halfgeleidercomponent die in veel elektrotechnische producten wordt toegepast. Afbeelding 1 toont enkele uitvoeringen van transistors. De naam is een samenvoeging van transfer (overdracht) en varistor (variabele weerstand).
Hier gaat het over de volgende typen:

Lees Meer

Spoelen ( basis begrip)

Spoelen (werking en toepassing)

Inleiding

Spoelen worden veel toegepast in elektrotechnische omgevingen. Er bestaat een groot aantal soorten spoelen. Ze zijn vaak verborgen in elektronische schakelingen of apparatuur waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Ze kunnen de vorm van een cilinder hebben - zoals een ringkernspoel - met twee of meer elektrische aansluitingen, zie afbeelding 1.
Bij spoelen spelen begrippen als:

Lees Meer

Elektrische spanning

Soorten elektrische spanning

Inleiding

Elektrische spanning (vanaf nu 'spanning' genoemd) wordt veel toegepast in ons dagelijks leven. Zonder spanning is er geen stroom. Spanning is nodig om elektrische apparaten te laten werken. Stel je voor wat het betekent indien er vanaf vandaag geen spanning meer zou zijn. Dan kan deze kenniskaart niet meer worden gemaakt, is er geen tv, geen smartphone. Kortom, teveel om op te sommen.

Lees Meer

Meten met de multimeter

Meten met de multimeter

Inleiding

Hoe weet je hoeveel spanning een batterij nog heeft? Staat er wel spanning op het stopcontact als de stofzuiger niet werkt? Kortom, hoe meet je elektrische spanning?

Lees Meer

Elektrische weerstand

Elektrische weerstand

Inleiding

Alle materialen hebben elektrische weerstand (hierna 'weerstand'). Soms is de weerstand laag en gaat elektrische stroom er gemakkelijk door. In andere gevallen is de weerstand hoog. Die materialen laten de stroom niet of nauwelijks door.

Lees Meer

Diodes ((basis begrip)

Diodes (werking en toepassing)

Inleiding

Een diode is een halfgeleider, meestal gemaakt van twee 'verontreinigde' delen silicium. Het ene deel is 'verontreinigd' met een stof waardoor zogenaamd P-silicium ontstaat: anode.
Het andere deel met een stof waardoor N-silicium ontstaat: kathode.
Verontreinigingsstoffen zijn bijvoorbeeld fosfor en borium. In het gebied, waar P- en N-silicium elkaar raken, ontstaat een grenslaag. De elektrische weerstand van deze laag is afhankelijk van de aangelegde gelijkspanning tussen anode en kathode. Met de + aan de anode wordt deze weerstand erg laag en met de – aan de anode erg hoog. De naam diode komt van het Griekse 'dis' en 'hodos' en betekent 'twee elektroden'.
Er bestaan verschillende soorten, zoals:

Lees Meer

Condensator (basis begrip)

Condensator (werking en toepassing)

Inleiding

Condensatoren worden toegepast in elektrotechnische omgevingen. Ze zijn vaak verborgen in elektronische schakelingen of apparatuur en dus niet zichtbaar. Meestal hebben ze de vorm van een cilinder met twee elektrische aansluitingen, zie afbeelding 1.

Lees Meer

Bedradingstester

Bedradingtester

Electronische potmeter

Digitale Volume regelaar

Lees Meer